Íme egy-két fogyirecept igazán elszántaknak!
Ebéd n személy részére:
Előétel:
Zsírsaláta
két doboz zsírt kiveszünk a hűtőből, majd egyiket apró kockákra, míg a másikat vékony csíkokra szeljük. Ízlés szerint fűszerezve, meleg zsírra meglöttyintve tálaljuk.
Főétel:
Rántott zsír
A zsírdarabokat klopfolóval óvatosan laposra alakítjuk. Vigyázzunk, mert a túlzott erőhatás következtében esetleg fröcsögésre kerül sor, ami árt a ruhának, úgyhogy mindig használjunk kötényt. A zsírszeleteket finoman forgassuk meg lisztben, tojásban és zsemlemorzsában. Nagy lángon fortyogó zsírban aranybarnára sütjük, majd az így elkészült rántott falatkákat töpörtyűvel tálaljuk. Gyermekek számára könnyedén készíthető sütiformákkal karácsonyfa, vagy nyuszi alakú rántott zsír is.
Desszert:
Zsírfelfújt
A folyóvízben megmosott zsírhoz adj egy csipet sót, egy fél rúd zsírt, s tejben - lassú tűzön - főzd puhára. Tojásfehérjéből verj habot. A sárgákat jól keverd ki a cukorral, egy evőkanál zsírral és a fél töpörtyű lereszelt héjával. Ha már a főtt zsír kihűlt (langyos), keverd hozzá a sárgáját, majd forgasd bele a zsírhabot is. Egy tűzálló tálat zsírozz ki, hintsd meg zsemlemorzsával, s terítsd el benne a zsír. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzné süsd pirosra.
Italok:
Alkoholmentes meleg zsír
Bögrében melegítsünk zsírt, amíg igazán meg nem olvad, majd gyorsan igyuk meg, míg meg nem köt. Gyermekek számára macis, vagy bohócos bögrével színesíthető a finom nedű.
Alkoholos koktél - Fat Russian
ízletes koktélt készíthetünk zsír és vodka keverékéből, amit színes szívószállal és esernyővel tarkíthatunk.
Szezonális:
Zsírfagyi
keményre fagyasztott zsírt fagyikanállal tölcsérre kanyarítva hűsítő finomságot készíthetünk.
Forralt zsír
Hideg, zimankós időben mindenki vágya egy finom bögre forralt zsír. Elkészítése egyszerű: gyümölcs, szegfűszeg, fahéj és cukor keveréke nagy kondér meleg zsírban, forrásig hevítve.
Szólásszabadság