Nemrég kezeim közé került egy üveg 3 puttonyos tokaji Aszú. Ültem a lépcsőn és egyszer csak egy lány ugy érezte, hogy meg kell innia velünk egy üveg bort. Néztünk egymásra lopva, majd könyveltük, hogy biztos a másik ismerőséről van szó. Végére aztán kiderült, hogy egy teljesen véletlenszeűen odatévedt lányról van szó.
A bort a világhírű, felséges H 0177 pincészet termelte s palazkozta. A találó néven kivül az ajánló szöveg is kiválóra sikerült. Ime:
"A hosszú száraz, napfényes őszön a Botrytis Cinerea hatására a szőlő bogyók héjszövete megreped, a nemesrothadás során a bogyó fokozatosan elveszíti víztartalmát és megtöppedt. Ezek a betöppedt és nemespenésszel borított szőlőbogyók az aszúszemek amiket kézzel, szemenként gyűjtenek össze."
Igazán kellemes olvasni az ilyen étvágygerjesztő szöveget. De azért persze kezdők kedvéért még megmagyarázzák azt is, hogy mi az a puttony, meg hogy mi az a gönci hordó, illetve végezetül:
" Az aszúborokra vonatkozik az a megítélés, hogy a kettesben töltött órák itala"
Egészségünkre!
Szólásszabadság